Κρέατα & Πουλερικά

Paella Βαλένθιας

Υλικά για 5 μερίδες

Paella

  • 600 γρ. κοτόπουλο (μπούτια ή φτερά)

  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 χούφτα πράσινα φασολάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 3 κ. της σούπας πολτό ντομάτας
  • 2 πιπεριές (πράσινες/κόκκινες)  κομμένες κομματάκια
  • 1000 ml περίπου ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 350 γρ. ρύζι (όχι μακρύκοκκο)
  • 1 κ. του γλυκού σαφράν μουσκεμένο σε λίγο ζεστό νερό για λίγη ώρα (ή ειδικό μείγμα μπαχαρικών για ισπανική paella)
  • 1 χούφτα αρακάς
  • 3-4 κ. της σούπας ελαιόλαδο
  • θαλασσινό αλάτι, λευκό πιπέρι

Η συμβουλή του σεφ

Σερβίρουμε την έτοιμη paella γαρνιρισμένη με μαϊντανό και φέτες λεμονιού.

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια, πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και το αφήνουμε, ιδανικά όλη τη νύχτα.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι στο Culinary Modular μαγειρικό σκεύος Paella και τηγανίζουμε το κοτόπουλο ώσπου να ροδίσει (περίπου 4-5 λεπτά).
  3. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα φασολάκια και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη.
  5. Χύνουμε το ζωμό κοτόπουλου μέσα στο σκεύος και προσθέτουμε σταδιακά το ρύζι με σταυρωτή κίνηση.
  6. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σαφράν  μαζί με το νερό που το είχαμε βάλει να μουσκέψει.
  7. Περιμένουμε ώσπου ν΄ αρχίσει να βράζει ο ζωμός, αλατίζουμε εάν χρειάζεται, και αφήνουμε την paella να κοχλάζει σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 20-25 λεπτά (μέχρι το νερό να απορροφηθεί σχεδόν εντελώς και το ρύζι να είναι έτοιμο). Ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κολλήσει το φαγητό στον πάτο.
  8. Προς το τέλος, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον αρακά και αφήνουμε την paella στο ζεστό σκεύος.