Κρέατα & Πουλερικά

Χοιρινό στη σχάρα με σαλάτα από ψητές πατάτες και πιπεριές με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά για 5 μερίδες

Για το χοιρινό

  • 5 μερίδες χοιρινό λαιμό (περίπου 200 γρ. η κάθε μερίδα)

  • 1 κλαράκι θυμάρι
  • 2 κ. του γλυκού τριμμένοι σπόροι μουστάρδας
  • 1 κ. του γλυκού τριμμένη δάφνη (ή μερικά ολόκληρα φύλλα)
  • 1 κ. του γλυκού γεμάτο σκόνη σκόρδου (ή 4 σκελίδες λιωμένες)
  • 1 κ. της σούπας αλάτι
  • 1 κ. του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 3 κ. της σούπας ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

  • 750 γρ. ψητές πατάτες

  • 2-3 ψητές πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 5 κ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ. της σούπας ξύδι
  • 1 κ. της σούπας μουστάρδα
  • 1 κ. του γλυκού μέλι (ζεσταμένο για να είναι πιο ρευστό)
  • αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)

Η συμβουλή του σεφ

Πριν σερβίρουμε το χοιρινό, το αφήνουμε για μερικά λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση

Για το χοιρινό

  1. Αν είναι δυνατόν, χτυπάμε το χοιρινό μερικές φορές με το ειδικό εργαλείο για να μαλακώσει.
  2. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρέας και το λάδι.
  3. Πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω στο κρέας, το βάζουμε σε μπολ και χύνουμε από πάνω το λάδι.
  4. Μαρινάρουμε, ιδανικά όλη νύχτα στο ψυγείο, αλλιώς τουλάχιστον για μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ζεστάνουμε την ψησταριά, ψήνουμε το κρέας για 7-9 λεπτά γυρίζοντάς το που και που.

Για την σαλάτα

  1. Κόβουμε τις πατάτες και τις πιπεριές σε κομματάκια και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
  3. Φτιάχνουμε μια σάλτσα με το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα και το μέλι, και περιχύνουμε μ’αυτήν τη σαλάτα.
  4. Ανακατέβουμε καλά και προσθέτουμε αλατοπίπερο εάν χρειάζεται.