Υλικά για 5 μερίδες
Για το χοιρινό
5 μερίδες χοιρινό λαιμό (περίπου 200 γρ. η κάθε μερίδα)
- 1 κλαράκι θυμάρι
- 2 κ. του γλυκού τριμμένοι σπόροι μουστάρδας
- 1 κ. του γλυκού τριμμένη δάφνη (ή μερικά ολόκληρα φύλλα)
- 1 κ. του γλυκού γεμάτο σκόνη σκόρδου (ή 4 σκελίδες λιωμένες)
- 1 κ. της σούπας αλάτι
- 1 κ. του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 3 κ. της σούπας ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα
750 γρ. ψητές πατάτες
- 2-3 ψητές πιπεριές
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
- 5 κ. της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κ. της σούπας ξύδι
- 1 κ. της σούπας μουστάρδα
- 1 κ. του γλυκού μέλι (ζεσταμένο για να είναι πιο ρευστό)
- αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
Η συμβουλή του σεφ
Πριν σερβίρουμε το χοιρινό, το αφήνουμε για μερικά λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Εκτέλεση
Για το χοιρινό
- Αν είναι δυνατόν, χτυπάμε το χοιρινό μερικές φορές με το ειδικό εργαλείο για να μαλακώσει.
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρέας και το λάδι.
- Πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω στο κρέας, το βάζουμε σε μπολ και χύνουμε από πάνω το λάδι.
- Μαρινάρουμε, ιδανικά όλη νύχτα στο ψυγείο, αλλιώς τουλάχιστον για μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ζεστάνουμε την ψησταριά, ψήνουμε το κρέας για 7-9 λεπτά γυρίζοντάς το που και που.
Για την σαλάτα
- Κόβουμε τις πατάτες και τις πιπεριές σε κομματάκια και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
- Φτιάχνουμε μια σάλτσα με το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα και το μέλι, και περιχύνουμε μ’αυτήν τη σαλάτα.
- Ανακατέβουμε καλά και προσθέτουμε αλατοπίπερο εάν χρειάζεται.