Υλικά για 5 μερίδες
Γαλοπούλα
1 κιλό ολόκληρο στήθος γαλοπούλας
1 κ. της σούπας αλάτι
1 κ. του γλυκού ζάχαρη
1 κ. του γλυκού τριμμένο λευκό πιπέρι
1/2 κ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κ. του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
2 κ. της σούπας ελαιόλαδο
Ντιπ
250 γρ. γιαούρτι
- αλάτι, λευκό πιπέρι
- καυτερή κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά)
Σαλάτα
250 γρ. πλιγούρι
- 2 ντομάτες
- 40 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 20 γρ. φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
- 35 ml περίπου χυμός λεμονιού
- 3 κ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικό)
- 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- αλάτι, λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Γαλοπούλα
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από τη γαλοπούλα και το λάδι.
- Πασπαλίζουμε μπόλικο από το μείγμα στο στήθος γαλοπούλας, απ’ όλες τις πλευρές, και το αφήνουμε να μαριναριστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες τουλάχιστον ή, ιδανικά, όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
- Βγάζουμε το στήθος γαλοπούλας από το ψυγείο μία ώρα πριν από την ώρα που θέλουμε να το ψήσουμε για να μπορέσει να «αναπνεύσει», και αλείφουμε την επιφάνεια του με λάδι.
- Βάζουμε το στήθος γαλοπούλας σε μια καυτή σχάρα της ψησταριάς και ζεσταίνουμε γρήγορα όλες τις πλευρές του, έτσι ώστε να κλείσουν οι πόροι του κρέατος.
- Μεταφέρουμε το στήθος γαλοπούλας στη σχάρα της ψησταριάς όπου η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 40-50 λεπτά, γυρίζοντάς το κάθε τόσο.
Ντιπ
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με λίγο αλατοπίπερο και, εάν θέλουμε, καυτερή πιπεριά. Το σερβίρουμε κρύο.
Σαλάτα
- Τοποθετούμε το πλιγούρι σ’ ένα βαθύ μπολ, το αλατοπιπερώνουμε και το καλύπτουμε με σχεδόν διπλάσιο όγκο βραστού νερού (ή ζωμού γαλοπούλας).
- Σκεπάζουμε το μπολ και περιμένουμε το πλιγούρι να απορροφήσει όλο το νερό – αυτό θα πάρει περίπου 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε το λάδι με το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, μια πρέζα πιπέρι και αλάτι.
- Κόβουμε σε σχήμα σταυρού τον πάτο των ντοματών, τις βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και αμέσως τις βάζουμε σε κρύο νερό. Έτσι τις ξεφλουδίζουμε εύκολα και μετά τις κόβουμε σε κύβους.
- Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα υπόλοιπα υλικά και τη σάλτσα.
- Αν χρειαστεί, αλατοπιπερώνουμε κι άλλο σαλάτα και την αφήνουμε για λίγο να «ξεκουραστεί» πριν τη σερβίρουμε.