Κρέατα & Πουλερικά

Ψητό κοτόπουλο με τραγανιστά λαχανικά και κουσκούς

Υλικά για 5 μερίδες

Για το κοτόπουλο

  • 1 κιλό περίπου μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λωρίδες
  • 1/2 μικρό σέλερι, κομμένο σε λωρίδες
  • 5-6 ασκαλώνια , κομμένα στη μέση
  • 8 μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 200 ml νερό ή ζωμό κοτόπουλου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ. του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κ. της σούπας βούτυρο
  • 2 κ. της σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό ενός λεμονιού

Για το κουσκούς

  • 250 γρ. κουσκούς

  •  αλάτι
  • λευκό πιπέρι
  • 1 κ. του γλυκού τριμμένο κουρκουμά
  • χυμό λεμονιού (κατά βούληση)

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο

  1. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και λάδι στο Culinary Modular μαγειρικό σκεύος wok και τηγανίζουμε γρήγορα τα καρότα και το σέλερι.
  2. Όταν αρχίσουν ν’ αλλάζουν χρώμα, προσθέτουμε τα ασκαλώνια και συνεχίζουμε για λίγο το τηγάνισμα.
  3. Βάζουμε τα λαχανικά κατά μέρος.
  4. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
  5. Ζεσταίνουμε καλά το wok και τηγανίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου ώσπου να αρχίσουν να ξεκολλάνε από τον πάτο,.
  6. Προσθέτουμε τότε τα μανιτάρια και, μετά από λίγο, το σκόρδο.
  7. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  8. Όταν το κοτόπουλο και τα μανιτάρια έχουν μαγειρευτεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό κοτόπουλου, αφήνουμε να βράσουν για μικρό διάστημα, και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
  9. Σβήνουμε την ψησταριά, προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και στριφογυρίζουμε το wok ώσπου η σάλτσα να «δέσει» με το βούτυρο. Δοκιμάστε και προσθέστε αλατοπίπερο εάν χρειάζεται.

Για το κουσκούς

  1. Βάζουμε το κουσκούς σε ένα μπολ με λίγο αλατοπίπερο και τον κουρκουμά.
  2. Προσθέτουμε την ποσότητα νερού σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του κουσκούς και σκεπάζουμε το μπολ.
  3. Αφήνουμε το κουσκούς να «ξεκουραστεί» περίπου 15 λεπτά.
  4. Αν θέλουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.