Υλικά για 5 μερίδες
Για το σάντουιτς
5 λευκές μπαγκέτες
- 250 γρ. χοιρομέρι (μπέικον) καλής ποιότητας
- 200 γρ. τυρί cheddar
- 3 ντομάτες
- Μαρούλι (προαιρετικά)
- 8-10 κ. του γλυκού αϊολί
Για τη σάλτσα αϊολί (αγιολί)
2 κρόκοι αβγού
2-3 σκελίδες σκόρδο
- 300 ml (περίπου) λάδι
- 1 κ. της σούπας μέλι
- 1 κ. της σούπας μουστάρδα
- χυμός ενός λεμονιού
- αλάτι και πιπέρι
Η συμβουλή του σεφ
Η σάλτσα αϊόλί μπορεί να διατηρηθεί για μια εβδομάδα στο ψυγείο.
Εκτέλεση
Για την σαλάτα
- Είναι σημαντικό να σιγουρευτούμε πως όλα τα υλικά είναι στην ίδια θερμοκρασία. Αν χρειαστεί, τα αφήνουμε λίγο παραπάνω σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν το προσέξουμε αυτό, τότε η σάλτσα αϊολί θα «κόψει».
- Βάζουμε τα υλικά σε ένα πολυμιξεράκι ή δοχείο για μπλέντερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα. Αν το μπλέντερ ή το πολυμιξεράκι δεν έχει ταχύτητες, τότε δεν κρατάμε το κουμπί συνεχώς πατημένο αλλά το πατάμε και το αφήνουμε πολλές φορές.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλατοπίπερο, και πριν σερβίρουμε φροντίζουμε να μείνει στο ψυγείο για κάμποση ώρα ώστε να είναι δροσερή.
Για τα σάντουιτς
- Ζεσταίνουμε την ψησταριά και ψήνουμε το μπέικον.
- Καθώς θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα σε 2-3 λεπτά, γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη.
- Ψήνουμε τις μπαγκέτες κοντά στο μπέικον.
- Λίγο πριν το σερβίρισμα, όταν το μπέικον είναι τραγανό, τοποθετούμε πάνω του φέτες τυρί που θα λιώσουν όμορφα.
- Φροντίζουμε να βγάλουμε την μπαγκέτα έγκαιρα, γιατί δεν πρέπει να σερβίρεται ζεστή.
- Αλείφουμε το κάτω μισό της μπαγκέτας με αϊολί, και προσθέτουμε τις φέτες της ντομάτας, το μαρούλι και από πάνω το τραγανό μπέικον και το τυρί.
- Κλείνουμε την μπαγκέτα και σερβίρουμε.