Υλικά για 5 μερίδες
Για το κοτόπουλο
1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό)
- 1 κ. της σούπας αλάτι
- 1 κ. του γλυκού λευκό πιπέρι
- 1/2 κ. του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ. του γλυκού κουρκουμά
- 1 κ. του γλυκού σκόρδο ξερό σε σκόνη
- 1 κ. του γλυκού σπόρους μουστάρδα
- 1/2 κ. του γλυκού ζάχαρη
- 3 κ. της σούπας ηλιέλαιο
- μικρές πατάτες φούρνου
- 100 γρ. μπέικον σε κύβους
- λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια, κολοκύθια κτλ.)
Για τη σαλάτα
1/2 λάχανο λευκό
- 1 κ. της σούπας ζάχαρη
- αλατοπίπερο (κατά βούληση)
- 4-5 κ. της σούπας ελαιόλαδο
- 2-3 κ. της σούπας ξύδι
- 1 κ. της σούπας τριμμένο χρένο
- 1 καρότο τριμμένο
Για τη μαγιονέζα
200 g μαγιονέζα
- μια χούφτα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- χυμός μισού λεμονιού
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
- Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
- Τρίβουμε το κοτόπουλο με το μείγμα, προσπαθώντας να βάλουμε τα δάχτυλά μας κάτω από το δέρμα και μέσα στη στομαχική κοιλότητα.
- Το αφήνουμε έπειτα να μείνει για τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
- Αλείφουμε το κοτόπουλο με λάδι, το τοποθετούμε στη Culinary Modular βάση ψησίματος πουλερικών και το ψήνουμε στους 180 °C σε κλειστή ψησταριά για περίπου 1 ώρα.
- Στα μισά του χρόνου, μπορούμε να προσθέσουμε μπέικον, λίγες πατατούλες και κομμένα λαχανικά – όλα θα πάρουν γεύση από το ζουμί που αφήνει το κοτόπουλο.
- Ψήνουμε το κοτόπουλο ώσπου να ξεροψηθεί. Στο τέλος, μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη θερμοκρασία για να ψηθεί όσο πρέπει.
Για τη σαλάτα
- Κόβουμε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και το τοποθετούμε στο μπολ της σαλάτας.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, και στίβουμε με τα χέρια μας ώσπου να μαλακώσει.
- Έπειτα προσθέτουμε το χρένο, το καρότο, το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο εάν χρειάζεται.
Για τη μαγιονέζα
- Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το μαϊντανό, νοστιμίζουμε με το λεμόνι και το πιπέρι.