Κρέατα & Πουλερικά

Ολόκληρο ψητό κοτόπουλο, λαχανοσαλάτα με χρένο και καρότα, μαγιονέζα με μυρωδικά

Υλικά για 5 μερίδες

Για το κοτόπουλο

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό)

  • 1 κ. της σούπας αλάτι
  • 1 κ. του γλυκού λευκό πιπέρι
  • 1/2 κ. του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ. του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κ. του γλυκού σκόρδο ξερό σε σκόνη
  • 1 κ. του γλυκού σπόρους μουστάρδα
  • 1/2 κ. του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κ. της σούπας ηλιέλαιο
  • μικρές πατάτες  φούρνου
  • 100 γρ. μπέικον σε κύβους
  • λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια, κολοκύθια κτλ.)

Για τη σαλάτα

  • 1/2 λάχανο λευκό

  • 1 κ. της σούπας ζάχαρη
  • αλατοπίπερο (κατά βούληση)
  • 4-5 κ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κ. της σούπας ξύδι
  • 1 κ. της σούπας τριμμένο χρένο
  • 1 καρότο τριμμένο

Για τη μαγιονέζα

  • 200 g μαγιονέζα

  • μια χούφτα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • χυμός μισού λεμονιού
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο

  1. Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
  2. Τρίβουμε το κοτόπουλο με το μείγμα, προσπαθώντας να βάλουμε τα δάχτυλά μας κάτω από το δέρμα και μέσα στη στομαχική κοιλότητα.
  3. Το αφήνουμε έπειτα να μείνει για τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
  4. Αλείφουμε το κοτόπουλο με λάδι, το τοποθετούμε στη Culinary Modular βάση ψησίματος πουλερικών και το ψήνουμε στους 180 °C σε κλειστή ψησταριά για περίπου 1 ώρα.
  5. Στα μισά του χρόνου, μπορούμε να προσθέσουμε μπέικον, λίγες πατατούλες και κομμένα λαχανικά – όλα θα πάρουν γεύση από το ζουμί που αφήνει το κοτόπουλο.
  6. Ψήνουμε το κοτόπουλο ώσπου να ξεροψηθεί. Στο τέλος, μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη θερμοκρασία για να ψηθεί όσο πρέπει.

Για τη σαλάτα

  1. Κόβουμε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και το τοποθετούμε στο μπολ της σαλάτας.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, και στίβουμε με τα χέρια μας ώσπου να μαλακώσει.
  3. Έπειτα προσθέτουμε το χρένο, το καρότο, το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο εάν χρειάζεται.

Για τη μαγιονέζα

  1. Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το μαϊντανό, νοστιμίζουμε με το λεμόνι και το πιπέρι.