Ψάρια

Μπαρμπούνια ή χέλι τυλιγμένα σε συκόφυλλα

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κιλό Μπαρμπούνια ή Χέλι

  • 2 μάτσα συκόφυλλα

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Κέδρο

  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Χρησιμοποιούμε συκόφυλλα που την άνοιξη είναι τρυφερά και έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα.
  2. Τα ζεματίζουμε 4- 5 φορές για να φύγει η πικράδα τους, κάθε φορά με καθαρό ζεματιστό νερό.
  3. Τα τρυφερά ανοιχτόχρωμα φύλλα τρώγονται μαζί με το μπαρμπούνι γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση φιλετάρουμε τα μπαρμπούνια αφαιρώντας από μέσα όλα τα κόκαλα και τα αλατοπιπερώνουμε.
  4. Παίρνουμε λίγο κέδρο και το σπάμε στο γουδί.
  5. Ο κέδρος θα μας δώσει μια γεύση ρετσίνης που ταιριάζει καταπληκτικά με τα συκόφυλλα.
  6. Ρίχνουμε το σπασμένο κέδρο πάνω στο μπαρμπούνι. Τα τυλίγουμε με τα συκόφυλλα και τα ψήνουμε στα κάρβουνα.
  7. Όταν ψηθούν τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο ή αρωματισμένο λαδάκι με σκόρδο.

Σημείωση: τα μπαρμπούνια εάν επιθυμείτε μπορείτε να τα ψήσετε και ολόκληρα.

Σε περίπτωση που τα συκόφυλλα είναι πιο σκληρά και δεν τρώγονται, επειδή δεν είναι η εποχή τους, απλά τα ζεματίζουμε 2-3 φορές για να βγάλουν την πικράδα τους και όταν ψηθούν σερβίρουμε τα μπαρμπούνια βγάζοντάς τα μέσα από τα συκόφυλλα.

* Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και του περιοδικού Gourmet