Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό Μπαρμπούνια ή Χέλι
2 μάτσα συκόφυλλα
Αλάτι
Πιπέρι
Κέδρο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Χρησιμοποιούμε συκόφυλλα που την άνοιξη είναι τρυφερά και έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα.
- Τα ζεματίζουμε 4- 5 φορές για να φύγει η πικράδα τους, κάθε φορά με καθαρό ζεματιστό νερό.
- Τα τρυφερά ανοιχτόχρωμα φύλλα τρώγονται μαζί με το μπαρμπούνι γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση φιλετάρουμε τα μπαρμπούνια αφαιρώντας από μέσα όλα τα κόκαλα και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Παίρνουμε λίγο κέδρο και το σπάμε στο γουδί.
- Ο κέδρος θα μας δώσει μια γεύση ρετσίνης που ταιριάζει καταπληκτικά με τα συκόφυλλα.
- Ρίχνουμε το σπασμένο κέδρο πάνω στο μπαρμπούνι. Τα τυλίγουμε με τα συκόφυλλα και τα ψήνουμε στα κάρβουνα.
- Όταν ψηθούν τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο ή αρωματισμένο λαδάκι με σκόρδο.
Σημείωση: τα μπαρμπούνια εάν επιθυμείτε μπορείτε να τα ψήσετε και ολόκληρα.
Σε περίπτωση που τα συκόφυλλα είναι πιο σκληρά και δεν τρώγονται, επειδή δεν είναι η εποχή τους, απλά τα ζεματίζουμε 2-3 φορές για να βγάλουν την πικράδα τους και όταν ψηθούν σερβίρουμε τα μπαρμπούνια βγάζοντάς τα μέσα από τα συκόφυλλα.
* Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και του περιοδικού Gourmet