Προθερμάνετε τη ψησταριά σας για 10-15 λεπτά πριν αρχίσετε το ψήσιμο. Αυτό βοηθά στο να καούν οι υπολείμματα από το προηγούμενο ψήσιμο. Μετά τη προθέρμανση, χρησιμοποιήστε μία ειδική βούρτσα για να καθαρίσετε τις σχάρες ενώ είναι ζεστές και να αφαιρέσετε οποιαδήποτε κατάλοιπα. Ψεκάστε με κρύο νερό για καλύτερα αποτελέσματα.
Πριν τοποθετήσετε το φαγητό στη ψησταριά, χρησιμοποιήστε ένα χαρτί πετσέτα ή πανί βουτηγμένο σε λαδί φυτικής προέλευσης για να λαδώσετε τις σχάρες. Αυτό βοηθά στο να αποφύγετε το κόλλημα τροφών και κάνει πιο εύκολο τον καθαρισμό μετά το τέλος του ψησίματος.
Τοποθετείστε λαχανικά , κρέατα και άλλα τρόφιμα που είναι ψιλοκομμένα σε δίσκους αλουμινίου μίας χρήσης . Αυτό τα προστατεύει από το να έρχονται σε άμεση επαφή με τις σχάρες και μειώνει τον κίνδυνο να πέσουν ανάμεσα από τις γρίλιες.
Να είστε προσεκτικοί με υπερβολικές μαρινάδες ή σάλτσες που μπορούν να στάξουν και να προκαλέσουν αναφλέξεις και λερώνουν την ψησταριά. Αφήστε το κρέας ή το κοτόπουλο να στεγνώσει πριν από το ψήσιμο για να μειώσετε την υπερβολική υγρασία. Ταμπονάρετε αν είναι απαραίτητο με λίγο χαρτί κουζίνας.
Χρησιμοποιήστε σχάρες ή μεταλλικές σούβλες για μικρά ή εύθραυστα τρόφιμα, όπως γαρίδες, λαχανικά ή μικρά κομμάτια κρέατος. Αυτό τα κρατά τακτοποιημένα και τα προστατεύει από το να πέσουν μέσα από τους ρίγους.
Καθώς ψήνετε, έχετε μία ειδική βούρτσα κοντά σας για να καθαρίσετε γρήγορα τις σχάρες μεταξύ των διαδοχικών ψησίματων. Αυτό αποτρέπει την υπερβολική συγκέντρωση υπολειμμάτων και διευκολύνει τον καθαρισμό στο τέλος.
Σε περίπτωση που ψήνεται κατι πολύ λιπαρό είναι πολύ πρακτικό να τοποθετήστε έναν δίσκο συγκέντρωσης λιπών ή δίσκο αλουμινίου μιας χρήσης κάτω από το φαγητό που ψήνετε για να συλλέξει το λίπος. Αυτό μειώνει τις αναφλέξεις και κάνει πολύ πιο εύκολο τον καθαρισμό.
Πραγματοποιείστε τακτική συντήρηση στη ψησταριά σας, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού της εσωτερικής της πλευράς, των σχαρών και άλλων εξαρτημάτων. Μια ψησταριά που διατηρείται καλά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναφλέξεις και να χρειαστεί βαθύ καθαρισμό.
Όταν δεν χρησιμοποιείτε τη ψησταριά, καλύψτε την με ένα κάλυμμα για ψησταριά για να την προστατεύσετε από τον καιρό και να μειώσετε την ανάγκη για βαθύ καθαρισμό.