Υλικά για 5 μερίδες
Για την Πέστροφα
5 φρέσκιες πέστροφες (ή σκουμπρί)
αλάτι
λευκό πιπέρι
1-2 λεμόνια
2-3 κ. σούπας λάδι
Για τη σαλάτα
2 χούφτες ρόκα
3 χούφτες μαρούλια διαφόρων ειδών
2 πορτοκάλια
1 γκρέηπ-φρουτ
1 χούφτα μαύρες ελιές (τύπου Καλαμάτας)
5-6 κ. σούπας λάδι
1 κ. γλυκού μουστάρδα Dijon
2-3 κ. σούπας ξύδι από κρασί
1 κ. γλυκού μέλι
1 πρέζα κόκκινο καυτερό πιπέρι (εάν σας αρέσει)
αλάτι, λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Για το ψάρι
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τρείς διαγώνιες χαρακιές και στις δύο πλευρές του ψαριού, με βάθος όχι περισσότερο από μισό εκατοστό.
- Έπειτα πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, και με το πινέλο αλείφουμε το ψάρι ελαφρά με λάδι.
- Ζεσταίνουμε την σχάρα σε μέση θερμοκρασία και ψήνουμε το ψάρι για 10-15 λεπτά, γυρίζοντάς το κάθε τόσο. Πρέπει το ψαχνό να ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο αλλά να μην είναι στεγνό.
Για τη σαλάτα
- Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και το γκρέηπ-φρούτ (βαθιά, να μη μείνει καθόλου λευκό) και τα κόβουμε σε κομμάτια.
- Τα τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε τις ελιές, τη ρόκα και το μαρούλι.
- Με τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνουμε μια σάλτσα με την οποία περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε εάν είναι εντάξει το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.