Κρέατα & Πουλερικά

Σουβλάκι χοιρινό με χαλούμι και σύκα

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε κύβους για σουβλάκι

  • 200 γρ. χαλούμι κομμένο σε κύβους σαν το χοιρινό

  • 10 φύλλα δάφνης

  • 10 σύκα αποξηραμένα

  • 1 πιπεράκι καυτερό (τσίλι)

  • 1 πορτοκάλι

  • 2 ξύλα κανέλλας

  • 500 ml κρασί κόκκινο

  • 5 αστεροειδής γλυκάνισος

  • 5 γαρύφαλλα

  • 80 ml ξύδι άσπρο

  • 150 γρ. μέλι

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα σύκα με κρασί κόκκινο, μέλι, τσίλι, πορτοκαλόφλουδες, ξύλο κανέλλας, αστεροειδή γλυκάνισο, γαρύφαλλο και ξύδι άσπρο.
  2. Την επομένη βράζουμε τα σύκα με το κρασί και τα μπαχαρικά τους, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Βγάζουμε τα σύκα και με τα κομμάτια του χοιρινού περνάμε σε σουβλάκι με σειρά χοιρινό, χαλούμι (κομμένο σε κύβους στο μέγεθος του χοιρινού), μισό σύκο και δαφνόφυλλο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το σουβλάκι.
  4. Θα ήταν προτιμότερο να τυλίξετε όλο το σουβλάκι σε μπόλια και να το ψήσετε στη σχάρα.
  5. Μπορείτε να συνοδεύσετε το σουβλάκι με μια πιπεράτη σάλτσα τριών πιπεριών ή απλά να το βρέξετε ελαφρά με το χυλωμένο ζουμί που έβρασαν τα σύκα.

Προσοχή στο ψήσιμο. Πρέπει να βάλετε το σουβλάκι σε μέτρια φωτιά αν το έχετε τυλίξει με τη μπόλια.

* Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και του περιοδικού Gourmet