Διαλέξτε φρέσκο, ολόκληρο ψάρι με σφιχτό κρέας και καθαρά μάτια.
Προθερμάνετε τη σχάρα σας σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή και λαδωμένη για να αποφύγετε να κωλύσει το ψάρι.
Καθαρίστε το ψάρι από τα εντόσθια, αν δεν έχει ήδη γίνει. Ξεπλύνετε το ψάρι με κρύο νερό και ταμπονάρετέ το με χαρτοπετσέτες. Αλείψτε το ψάρι με λίγο ελαιόλαδο για να μειώσετε τις πιθανότητες να κωλύσει στη σχάρα. Για να διευκολύνετε τον γύρισμα και την επεξεργασία του ψαριού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία σχάρα τύπου καλάθι ψαριού για ψήσιμο. Αυτά βοηθούν να αποφευχθεί από το να σπάσει το ψάρι ή να κολλήσει στη σχάρα.
Τοποθετήστε το ψάρι στην προθερμασμένη σχάρα, διαγώνια στα ρίγωνα για όμορφες γραμμές. Κλείστε το καπάκι και ψήστε το ψάρι για περίπου 4-6 λεπτά ανά πλευρά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού. Αποφύγετε να γυρίσετε το ψάρι πολλές φορές για να αποφύγετε από το να σπάσει.
Μετά το ψήσιμο, μετακινήστε το ψάρι στην πιο δροσερή πλευρά της σχάρας (έμμεση θερμότητα). Χαμηλώστε τη θερμότητα του καυστήρα από κάτω από το ψάρι.
Εισάγετε ένα θερμόμετρο κρέατος στο πιο παχύ μέρος του ψαριού για να παρακολουθείτε την εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό είναι το πιο αξιόπιστο μέσο για να προσδιορίσετε πότε το ψάρι είναι ψημένο όπως το θέλετε.
Αφού το ψάρι φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, αφαιρέστε το από τη σχάρα και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Αυτό επιτρέπει στα υγρά να κατανεμηθούν ξανά, δημιουργώντας ένα πιο μαλακό και νόστιμο ψάρι.