Παχιά κομμάτια όπως ριμπάι, στριπ λόιν ή χοιρινές μπριζόλες με οστό είναι εξαιρετικές επιλογές για ψήσιμο στη σχάρα.
Προθερμάνετε τη σχάρα σας σε υψηλή θερμοκρασία. Ρυθμίστε όλους τους καυστήρες στη μέγιστη θέση.
Λίγο πριν από το ψήσιμο, μαρινάρετε το κρέας με αλάτι και πιπέρι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας μείγμα μπαχαρικών ή μαρινάτα για να ενισχύσετε τη γεύση. Αφήστε το κρέας να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20-30 λεπτά πριν από το ψήσιμο για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Απενεργοποιήστε έναν πλευρικό καυστήρα για να δημιουργήσετε μια πιο δροσερή ζώνη με έμμεση θερμότητα. Αυτή η διαμόρφωση επιτρέπει να ψήσετε το κρέας με υψηλή θερμότητα για τη δημιουργία της κρούστας και των χαρακτηριστικών ροδισμένων γραμμών και μετά να το ολοκληρώσετε το ψήσιμο με έμμεση θερμότητα.
Αν η ψησταριά σας διαθέτει πλατό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την επιφάνεια για τη δημιουργία της κρούστας.
Τοποθετήστε το παχύ κομμάτι κρέατος απευθείας πάνω από τη ζεστή πλευρά της ψησταριάς. Ψήστε το κάθε πλευρά για 1-2 λεπτά ή μέχρι να δημιουργηθεί μια όμορφη κρούστα και ροδίσματα. Αποφύγετε να μετακινήσετε πολύ το κρέας για να δημιουργήσετε την τέλεια κρούστα.
Αφού ψηθεί, μεταφέρετε το κρέας στην δροσερή πλευρά της ψησταριάς (έμμεση θερμότητα). Χαμηλώστε τη θερμότητα στους καυστήρες ή απενεργοποιήστε τον καυστήρα απευθείας κάτω από το κρέας.
Εισαγάγετε ένα θερμόμετρο κρέατος στο πιο παχύ μέρος του κρέατος για να παρακολουθείτε την εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό είναι το πιο αξιόπιστο μέσο για να προσδιορίσετε πότε το κρέας είναι ψημένο όπως το θέλετε.
Ψήστε το κρέας με έμμεση θερμότητα μέχρι να φτάσει την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία. Εδώ είναι μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τις εσωτερικές θερμοκρασίες (βγάλτε το κρέας από τη ψησταριά μερικούς βαθμούς πιο κάτω από την επιθυμητή θερμοκρασία, καθώς θα συνεχίσει να ψήνεται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης):
- Medium-rare: 130-135°F (54-57°C)
- Medium: 140-145°F (60-63°C)
- Medium-well: 150-155°F (66-68°C)
Αφού το κρέας φτάσει την επιθυμητή βαθμίδα ψησίματος, αφαιρέστε το από τη ψησταριά και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Η ανάπαυση επιτρέπει στα υγρά να κατανεμηθούν ξανά στο κρέας, δημιουργώντας μια πιο μαλακή και γευστική πλευρά.
Κόψτε το κρέας κόντρα στα νεύρα του και σερβίρετέ το ζεστό. Μπορείτε να το διακοσμήσετε με φρέσκα βότανα, φέτες λεμονιού ή λίγο βούτυρο για επιπλέον γεύση.
Θυμηθείτε ότι οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πάχος του κρέατος και την θερμότητα της ψησταριάς σας, οπότε η χρήση θερμόμετρου κρέατος είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό της τέλειας βαθμίδας ψησίματος. Με την πρακτική, θα γίνετε πιο σίγουροι στο ψήσιμο παχιών κομματιών κρέατος για τέλεια αποτελέσματα